היסטוריה של נתניה
ממושבה לעיר מודרנית
נתניה היא עיר, שקלטה ועדיין קולטת מאז הקמתה, גלים של עליה מכל רחבי העולם. ממושבה קטנה שהוקמה בשנות השלושים, צמחה נתניה לאחת הערים הגדולות בישראל ונופה הכפרי פינה את מקומו לבנייה אינטנסיבית ששינתה את קו הרקיע של העיר. בסמוך לשפת הים מוקמים פרויקטים רבי קומה למגורים, הזוכים להצלחה בקרב האוכלוסיה המקומית ובקרב יהודים מרחבי העולם המעוניינים לרכוש בית בישראל, אל מול הים.
נתניה קרויה ע"ש נתן שטראוס, שהיה נדבן יהודי ציוני נלהב, מארצות הברית. שניים מראשי ארגון "בני בנימין", עובד בן עמי ואיתמר בן אב"י, גייסו תרומות עבור העיר ובתמורה הבטיחו לו כי היישוב שיוקם בארץ מכספיו יקרא על שמו: נתן-יה-הודיה לבורא עולם.
כאשר חזרו השניים מארצות הברית, הם החלו לחפש קרקעות מתאימות לעיבוד פרדסים. במסגרת החיפושים הגיעו לשייח צאלח חמדאן, אשר היה מוכתר הכפר "אום חאלד" הממוקם צפונית לקניון השרון של היום ורכשו ממנו בספטמבר 1928, 1,400 דונם תמורת 5,600 לירות.
עם רכישת הקרקעות החל ארגון "בני בנימין" לפרסם את דברי הקמתו של היישוב החדש במרכז הארץ.
בחודש אוקטובר 1928, התקיימה האספה הכללית הראשונה של המתיישבים. אחד הנושאים העיקריים שהטריד את באי האספה היה מהיכן יגיעו המים ליישוב.
המתיישבים החליטו כי תכרה באר ומלאכת הכרייה של הבאר הראשונה הוטלה על משה שקד, אשר לימים הפך לראש העיר השני של נתניה.
בשניים עשרה לחודש פברואר 1929, בישר משה שקד לעובד בן עמי אשר היה לראש העיר הראשון כי: "מנתניה הנני מבשרך שנמצאנו מים… כנראה יהיו מים טובים". ששה ימים לאחר מכן חל חג ט"ו בשבט, אשר בו הגיעו ממסחה – כפר תבור, חמשת המתיישבים הראשונים אשר חרשו את החריש הראשון.
נתניה הינה העיר הראשונה אשר זכתה למעמד מוניציפאלי ע"י ממשלת ישראל העצמאית בתאריך השלישי בדצמבר 1948.
כמו כן הוקם בנתניה בניין הבורסה הראשון בארץ. מאז ועד לימינו אנו, חוגגת העיר נתניה את יום הולדתה בס"ו בשבט.
יונתן גפן כתב באחד ממאמריו: "נתניה היא תמצית ההוויה הישראלית, הווה אומר כל מה שקורה בישראל הגדולה, תוכל למצוא בעיר נתניה".
מקווים שתהנו בביקורכם בעיר נתניה.